Logo

Knjižnica „Dr. Mirko Golubić“

Knjižnica „Dr. Mirko Golubić“ informacijsko je središte Adventističkog teološkog visokog učilišta, srednje škole i mjesne zajednice u Maruševcu.

Povijest i misija knjižnice

Knjižnicu je 1970. godine pokrenuo osnivač Adventističke crkve u Varaždinu dr. Mirko Golubić, koji je završio studij književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao odgojni, obrazovni i nakladnički djelatnik, plodan urednik, prevoditelj i autor, iskoristio je svoje darove i afinitete za osnivanje knjižnice koja bi zadovoljila potrebe učenika i studenata na kampusu adventističke srednje i visokoškolske ustanove u Maruševcu.  Za svoj rad i životno djelo, dobio je počasni doktorat od najutjecajnijeg obrazovnog središta svjetske Adventističke crkve – Sveučilišta Andrews – a knjižnica u Maruševcu danas nosi njegovo ime.

Pri osnutku, knjižnica se nalazila u dvorcu Maruševec i sastojala od svega dvije police, a sada je smještena u zgradi ženskog internata srednje škole te zahvaljujući trudu Golubićevih nasljednikâ trenutno broji preko 10 000 naslova i oko 14 500 primjeraka. Posebnost knjižnice je kolekcija ranih adventističkih časopisa, te spisa Ellen G. White, suosnivačice Adventističke crkve, čiji ju je plodni repertoar od preko 40 knjiga, 5000 članaka i 70 000 stranica rukopisa i pisama smjestio na mjesto svjetski najprevođenije autorice dokumentarne proze. Ova knjižnica sadrži sve hrvatske prijevode njezinih spisa, te značajan broj engleskih izvornika.

Misija knjižnice “Dr. Mirko Golubić” je pružiti sadržaj i usluge koji će učenicima, studentima i svima zainteresiranima pomoći da steknu cjeloviti intelektualni i duhovni razvoj, pružiti im informacijski materijal potreban za studij i samostalno istraživanje i opremiti buduće vjesnike Isusovog vječnog evanđelja za inteligentno naviještanje biblijske vjere.

Donacije

Svoju financijsku podršku Adventističkom teološkom visokom učilištu u Maruševcu možete poslati na naš račun u Zagrebačkoj banci:

IBAN: HR0923600001102344486
Poziv na broj: 05 04016793
SWIFT (BIC): ZABAHR2X
Život na fakultetu Nastavno osoblje

Naslovnica | O nama | Povijest | Programi | Upisi | Knjižnica | Kontakt